Menu
EUR
Monge proefpakket nu met 50% korting! Gebruik kortingscode: PROEFPAKKET en bestel nu!
Let op: sommige voedingsmiddelen zijn schadelijk voor honden

Let op: sommige voedingsmiddelen zijn schadelijk voor honden

Onze viervoeters worden steeds meer ‘gehumaniseerd’ en zijn steeds meer onderdeel van het gezin. Alleen maar goed! Echter heeft dit aspect soms ook een negatieve impact op hun dieet. Veel eigenaren delen hun tafelvoedsel namelijk met de hond. Dit kan echter zeer schadelijk zijn voor je hond en negatieve gevolgen hebben. Honden hebben namelijk een compleet andere bouw en voedingstoleranties dan mensen. Er zijn twee problemen met het gebruiken van je eigen mensenvoeding voor je hond. Ten eerste verstoor je het evenwicht in de voeding als je je eigen eten gebruikt ter vervanging van hondenbrokken. Aan de andere kant zijn er vele voedingsmiddelen schadelijk en “giftig” voor honden.

Welke voedingsmiddelen mag een hond?

Je hoort het vaak: mag een hond een appel? Mag een hond een banaan? Geen probleem. Mag een hond chocola? Absoluut niet! Hieronder vindt u een reeks van voorbeelden van voedingsmiddelen die vaak op onze tafels worden geconsumeerd en die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van onze honden.

Druiven en rozijnen: Na de inname van grote hoeveelheden druiven of rozijnen ervaren gevoelige personen vaak maag-darmstoornissen die kunnen leiden tot acuut nierfalen. Bij honden is de uitkomst binnen twee of drie dagen vaak fataal.

Nootmuskaat: kan mycotoxinen bevatten met toxiciteit gerelateerd aan het zenuwstelsel, wat schadelijk is voor je hond.

Wijn: bevat ethanol, ook wel bekend als alcohol, dat bij honden braken en diarree kan veroorzaken.

Bier: door de hoge concentraties hop kan het hyperthermie (verhoging van de lichaamstemperatuur) veroorzaken bij sommige gevoeligere hondenrassen (bijvoorbeeld: Sint Bernard, Labrador Retriever). Geef je hond dus nooit alcohol of biersoorten.

Koffie en thee: bevat cafeïne en theïne, dit veroorzaakt een hogere hartslag, diurese en kan mogelijk tot neurologische aandoeningen leiden bij honden.

Chocolade: bevat een theobromine (cafeïne-achtig), waarvan is vastgesteld dat het giftig is omdat de metabolisatietijd erg lang is. De toxische dosis is gelijk aan 90-100 mg/kg (ongeveer één chocolaatje voor een hond van 10 kg). Donkere chocola is giftiger dan melkchocola, maar geef je hond beide chocola typen niet. De effecten kunnen nameljk braken en diarree, hyperactiviteit, trillingen, convulsies en overlijden zijn.

Macadamianoten: zijn dodelijk voor honden. Het veroorzaakt braken, zwakte, trillingen en daling van de lichaamstemperatuur. Symptomen verschijnen meestal binnen 12-48 uur.

Avocado: door de aanwezigheid van persine, een fungicide toxine, kan het maagdarmproblemen veroorzaken bij honden. Bij honden veroorzaakt het braken en diarree.

Fruitpitten: het eten van fruitpitten kan gevaarlijk zijn, zowel als ze heel zijn, omdat het darmobstructie zou kunnen veroorzaken, en als ze kapot zouden gaan en het interne deel bloot zou komen te liggen als gevolg van het kauwen. Uit het interne deel van de vruchtsteen komen stoffen vrij die, wanneer ze worden aangevallen door darmbacteriën, veranderen in cyanide, een zeer giftige stof, ook voor onze dieren.

Ui/knoflook/prei/bieslook: de aanwezigheid van allylsulfide kan hemolytische anemie of maagklachten veroorzaken. Houd er rekening mee dat de toxiciteit van deze voedingsmiddelen strikt verband houdt met hoge doses, terwijl lagere doses juist voordelen hebben bij dieren. De als giftig (LD50) beschreven doses zijn als volgt:

  • Hond: 15 g/kg levend gewicht van het dier voor het verse product, 7-8 g/kg voor het gedroogde product;

Tekenen van toxiciteit verschijnen na 1-4 dagen; braken, diarree en donkergekleurde urine zijn de belangrijkste klinische symptomen.

Bonen en tuinbonen: als ze rauw zijn, kunnen ze maag-darmproblemen veroorzaken, als gevolg van anti-anti-voedingsfactoren zoals lectine.

Xylitol: Inname van 0,1 g xylitol/kg kan bij honden ernstige hypoglykemie veroorzaken. Een hogere dosis kan een verminderde leverfunctie veroorzaken. Symptomen zijn trillingen, lethargie en gezichtsstoornissen.

Tags

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je volgende bestelling!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €59,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »