Menu
EUR
Monge proefpakket nu met 50% korting! Gebruik kortingscode: PROEFPAKKET en bestel nu! Alleen voor nieuwe klanten, maximaal 1 pakket per klant
Slechte adem bij honden?

Slechte adem bij honden?

Vaak kunnen onze huisdieren een onaangename adem hebben. Het kan gebeuren dat uw hond, terwijl hij met zijn mond open of gesloten ademt tijdens het spelen, een niet erg prettige geur verspreidt, en dit kan afhangen van verschillende factoren, ernstig of niet, en soms gerelateerd aan voeding.

Wat kunnen de meest voorkomende oorzaken zijn?

Sommige voedingsmiddelen kunnen op zichzelf een negatieve invloed hebben op de geur die uit de mond van de hond komt. Sommige ingrediënten zoals vis of andere voedingsmiddelen kunnen leiden tot een echt onaangename adem, maar vaak is dit een subjectieve kwestie.

Thuisvoeding, als deze op een verkeerde of ongecontroleerde manier wordt gegeven, heeft vaak een negatieve invloed en kan een bepalende factor zijn voor een slechte mondgezondheid. Het voeren van honden met restjes van uw eigen voedsel kan leiden tot gastro-intestinale of metabolische problemen, kan leiden tot veranderingen in de samenstelling van het speeksel en de ophoping van tandsteen bevorderen. Zacht voedsel heeft ook de neiging zich op te hopen in de mond.

Hondenvoeding van Monge is daarentegen compleet en uitgebalanceerd en bevordert een goede mondgezondheid, naast het algemene welzijn van de hond. Brokjes spelen met name een belangrijke rol vanwege hun mechanische werking op de tanden, waardoor de ophoping van tandsteen wordt verminderd.

Andere oorzaken van slechte adem zijn tandvleesontsteking en stomatitis, ontstekingen die het gevolg kunnen zijn van andere aandoeningen. Er zijn ook problemen met de tanden zelf: meestal vallen bacteriën het tandvlees aan tot het zich terugtrekt en de wortel begint te "verrotten". In ernstigere gevallen kan dit leiden tot een echte infectie en vaak tot de vorming van abcessen, wat de dierenarts kan dwingen om een antibioticabehandeling en/of chirurgische ingreep te overwegen.

Bovendien kunnen andere metabole en systemische aandoeningen onaangename geuren veroorzaken, zoals bijvoorbeeld ernstige nierziekten en diabetes, waarbij een kenmerkende acetonachtige geur kan optreden. Maar ook bij gastro-intestinale, respiratoire en sommige orale tumoren kunnen onaangename geuren voorkomen.

Er zijn belangrijke verbanden met het ras, waarbij sommige, vooral kleine rassen, meer vatbaar kunnen zijn voor tandinfecties. Andere rassen, zoals de boxer, kunnen overmatige groei van het tandvlees veroorzaken en daardoor de ophoping van voedsel of haar toestaan.

Leeftijd is een belangrijke factor, omdat tandheelkundige aandoeningen frequenter worden naarmate de leeftijd vordert, net zoals de eerder genoemde nier- en kankeraandoeningen vaker voorkomen.

Wat kan ik doen?

Mondhygiëne is essentieel maar vaak onderschat. De belangrijkste rol wordt gespeeld door dagelijkse of periodieke reiniging met een tandenborstel of andere geschikte apparaten, soms in combinatie met gel of tandpasta.

De dierenarts is essentieel om ernstigere problemen uit te sluiten en om eventuele commerciële producten zoals supplementen of speciaal voer aan te bevelen om de ophoping van tandsteen te vertragen of te voorkomen.

Een volledige en uitgebalanceerde voeding blijft echter een van de belangrijkste factoren om het algemene welzijn en de mondgezondheid van uw hond te bevorderen.

In ernstige gevallen kan de dierenarts ook een chirurgische benadering aanbevelen, zoals tandsteenverwijdering onder anesthesie met behulp van ultrasone apparatuur. Dit maakt effectieve verwijdering van tandsteen mogelijk, zelfs onder het tandvlees. Vaak worden deze praktijken begeleid door een geschikte tandglazuurpolijsting om te voorkomen dat het probleem zich opnieuw voordoet. Soms moet de dierenarts ook ernstig aangetaste tanden verwijderen die niet kunnen worden "gered" en die een voortdurende en ernstige oorzaak van infectie in de mond van onze huisdieren zijn.

Tags

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je volgende bestelling!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €59,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »