Menu
EUR
Monge proefpakket nu met 50% korting! Gebruik kortingscode: PROEFPAKKET en bestel nu! Alleen voor nieuwe klanten, maximaal 1 pakket per klant
Honden met lichte of donkere vacht: wat is het beste voedsel?

Honden met lichte of donkere vacht: wat is het beste voedsel?

Wat is de eigenschap die ons meer dan wat dan ook doet kijken naar een hond en zeggen dat dat een "mooie hond" is? Zeker weten, de dikke en glanzende vacht, die als goed onderhouden meteen een goede gezondheid van onze viervoetige vriend aan de ogen laat zien. Laten we dus eens kijken en proberen te begrijpen wat de kenmerken zijn van de huid en vacht van onze hond.

De Huid

Het eerste is dat er geen specifieke verschillen zijn met de overeenkomstige structuren die we mensen hebben: de huid heeft namelijk een beschermende en temperatuurregelende functie binnen het lichaam, en deze twee functies zijn ook aanwezig bij de hond, met enkele verschillen: ten eerste zweet de hond niet, maar hij verwijdert overtollig vocht via de longen.

De Vacht

Ten tweede zijn de haren lang en verspreid over het hele lichaam, en ze dienen om een isothermische laag (dat wil zeggen op constante temperatuur) te creëren die het lichaam isoleert van de externe omgeving en beschermt tegen de kou en ook, in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, tegen de hitte. Als de hond gezond is, kan hij een prachtige vacht hebben, maar als de hond daarentegen ziek is, worden de voedingsstoffen voornamelijk gebruikt om de vitale organen te voeden, ten koste van die welke niet direct belangrijk zijn voor het behoud van het leven. Dit betekent dat bij een chronische of verzwakkende ziekte (bijvoorbeeld bij nierfalen of tumoren) de vacht er lelijk uit kan zien, met roos, dofheid en neiging tot uitval.

Waar moet je rekening mee houden?

Maar wat zijn de belangrijke elementen waar we rekening mee moeten houden vanuit voedingsperspectief om de hond een mooie, dikke en glanzende vacht te geven? De vacht bestaat uit keratine, wat een eiwit is: een tekort aan eiwitten in het dieet of eiwitten die moeilijk verteerbaar zijn, kan leiden tot haren die breken en moeilijk teruggroeien. Om de schoonheid van de vacht te behouden, hebben we niet veel vetten nodig, maar de juiste vetten zijn nodig, specifiek de vetten uit de PUFA-familie, omega-3 en omega-6. Onder de sporenelementen is zink het belangrijkst en het meest gerelateerd aan de schoonheid van de vacht, dus als er een tekort is, zal de hond haar verliezen zonder het weer te laten groeien en zal de huid verdikt lijken. Bovendien kan de vacht van honden een breed scala aan kleuren vertonen en voeding kan de verandering van de vachtkleur beïnvloeden, omdat de productie van pigmenten die in de vacht worden afgezet en verantwoordelijk zijn voor de kleur, ervan afhangt.

Donkere vacht

Bijvoorbeeld, bij honden met een zwarte vacht, als het dieet bepaalde stoffen, zoals fenylalanine en tyrosine (2 essentiële aminozuren), mist, begint de vacht van zwart naar "roodachtig" te veranderen. Als het dieet echter wordt aangevuld met een adequate hoeveelheid fenylalanine en tyrosine, is dit proces omkeerbaar en kan de vacht weer donkerder worden. Een tekort aan koper kan ook de oorzaak zijn van het vervagen van de zwarte kleur van een vacht. Honden met donkere vachten hebben een tweemaal zo grote behoefte aan tyrosine als andere honden. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan tyrosine en fenylalanine zijn meestal te vinden in vlees van rundvlees, varkensvlees, kip en vis.

Lichte vacht

Problemen door verkeerde voeding kunnen ook worden waargenomen bij honden met een lichte vacht, die vaak de neiging hebben om geel te worden en een roodachtige kleur rond de ogen te vertonen. In geval van overmatig tranen met oranje verkleuringen, die moeilijk te verwijderen zijn en waarbij wassen geen effect lijkt te hebben, spelen essentiële aminozuren zoals fenylalanine en tyrosine die worden ingenomen via voeding een sleutelrol. Dit soort tranen, rijk aan afvalstoffen van het eiwitmetabolisme, wordt veroorzaakt door een dieet dat rijk is aan ingrediënten met een hoog gehalte aan tyrosine en fenylalanine. Het is daarom nodig om eerst en vooral in te grijpen in de voeding door voedingsmiddelen te kiezen die grotendeels gebaseerd zijn op vis, zoals haring, ansjovis, forel, sardines, kabeljauw... die lagere hoeveelheden van deze essentiële aminozuren bevatten.

Samenvattend, voor elke vacht is de juiste voeding essentieel!

Tags

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je volgende bestelling!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €59,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »