Menu
EUR
Monge proefpakket nu met 50% korting! Gebruik kortingscode: PROEFPAKKET en bestel nu! Alleen voor nieuwe klanten, maximaal 1 pakket per klant
Tips: een glanzende vacht bij je hond

Tips: een glanzende vacht bij je hond

De algemene conditie van de huid en vacht zijn uitstekende indicatoren van de gezondheidstoestand van onze viervoetige vriend: de vacht van je huisdier moet glanzend en glad zijn, niet broos of ruw, terwijl de huid elastisch moet zijn, helder en nooit gebarsten of onregelmatig. Het uiterlijk van de vacht wordt zeker beïnvloed door voeding, maar ook verzorging, borstelen en dagelijkse reiniging zijn essentieel om de vacht glanzend, gezond en sterk te houden.

VERZORGING

Alle dieren kunnen baat hebben bij regelmatig borstelen en reinigen van de vacht. Een borstel is het beste instrument om haren en dode huidcellen te verwijderen, waardoor de vacht vrij blijft van vuil, vuil en parasieten. Je moet dus een kam met brede tanden hebben voor langharige dieren, of een speciale borstel voor korte haren, gemakkelijk verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels. Er zijn ook speciale borstelhandschoenen die, terwijl ze borstelen, een belangrijke hoofdhuidmassage uitvoeren en de circulatie stimuleren. De richting van het borstelen moet precies hetzelfde zijn als bij het borstelen van ons haar: van de hoofdhuid naar buiten. Over het algemeen moeten langharige dieren dagelijks worden geborsteld om klitten en knopen te voorkomen. Kortharige dieren kunnen daarentegen met minder frequentie worden geborsteld. Het borstelen moet met bijzondere aandacht worden gedaan voor de gebieden achter de oren, onder de oksels en langs de achterkant van de poten.

De eerste fase van de verzorging is het borstelen van de vacht. Tijdens deze handeling is het ook belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen: borstel nooit tegen de haargroei in, want dit kan pijnlijk zijn voor het dier en ineffectief voor de reiniging; voer de handeling niet uit als je dier nat is, omdat de vacht dan niet goed schoon wordt; gebruik een borstel met metalen tanden, een zogenaamde cardinator, die oude dode haren verwijdert en de nieuwe vacht snel schoonmaakt; wees voorzichtig om schaafwonden te voorkomen.

Het is ook belangrijk om de reinigingsproducten zorgvuldig te kiezen. Een geschikte shampoo is er een die het natuurlijke evenwicht van de huid respecteert, zonder te agressief te zijn voor de dunne beschermende laag die het beschermt tegen externe agressies. Daarom moeten nooit reinigingsmiddelen worden gebruikt die bedoeld zijn voor menselijke hygiëne, omdat de pH-waarden van de huid heel anders zijn! De frequentie van het wassen hangt ook af van de lengte van de vacht. Langharige dieren hebben meer diepgaande verzorging nodig omdat vuil zich meer ophoopt in hun vacht en ze meer ongemak kunnen hebben, zoals jeuk, klitten en soms zelfs vuildeeltjes.

Een goede frequentie voor de verzorging kan als volgt zijn:

  • lang haar: maximaal elke vier weken
  • middellang haar: maximaal elke vier tot zes weken
  • kort haar: maximaal elke zes tot acht weken

Voor eventuele twijfels over een juiste hondenhygiëne en advies over de beste producten om te gebruiken, is het raadzaam om contact op te nemen met uw dierenarts, die de beste oplossingen kan aanbevelen.

VOEDING

Vaak is alleen het verzorgen en schoonmaken van de vacht van ons huisdier niet voldoende om ervoor te zorgen dat deze een dikke en glanzende vacht heeft. Om de vacht er beter uit te laten zien, is het essentieel om ervoor te zorgen dat hij een juiste en evenwichtige voeding krijgt!

Een compleet voer bevat alle benodigde voedingsstoffen om zijn vacht glanzend en gezond te houden. Het is dan ook geen toeval dat een van de eerste tekenen die wijzen op een verstoorde gezondheidstoestand van het dier juist de vacht is: als het dier ziek is, worden voedingsstoffen eerst gebruikt om vitale organen te voeden, waardoor de vacht dof wordt, ruw aanvoelt en begint uit te vallen.

Een volledig uitgebalanceerd dieet omvat voedingsstoffen uit verschillende categorieën: eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Enkele van de belangrijkste voedingsstoffen die een sleutelrol spelen bij het behouden van een glanzende vacht zijn:

EIWITTEN

De haarwortel bestaat voor 90% uit eiwitten. Daarom, wanneer er een eiwittekort is in het lichaam van het dier, worden zijn haren zwakker, breken ze gemakkelijker en groeien ze moeilijker terug.

VITAMINE A-E

Vitamine A speelt een cruciale rol in de huid, zoals het bevorderen van de groei, differentiatie en instandhouding van het epitheelweefsel, en heeft directe invloed op de keratinisatie; het beïnvloedt ook de haargroei via de haarzakjes. Een tekort aan vitamine E kan alopecia veroorzaken. Op dit gebied hoef je je echter niet veel zorgen te maken, omdat bijna alle commerciële producten er voldoende van bevatten.

ZINK

Zink is erg belangrijk en wordt vaak geassocieerd met de gezondheid van de vacht, omdat het glans en hydratatie geeft. Daarom is het belangrijk om ingrediënten zoals biergist, lever en eieren aan het dieet toe te voegen.

VETZUREN

Essentiële omega-3- en omega-6-vetzuren zijn essentieel om de vacht glanzend en elastisch te houden, dus het dieet moet rijk zijn aan deze stoffen. Voedingsmiddelen die omega-3- en omega-6-vetzuren bevatten, zoals vis (zalm, visolie) of plantaardige oliën zoals lijnzaad- en zonnebloemolie, hebben invloed op de productie van talg, dat in wezen een beschermende functie heeft voor de vacht en deze tegelijkertijd glanzender maakt. Omega-3-vetzuren helpen ook bij de opname van in vet oplosbare vitamines (vitamine A-E) en hebben een ontstekingsremmende werking. Een tekort aan omega-3 in het lichaam uit zich in: Droge vacht, jeukende en droge huid Broze nagels Omega-6-vetzuren vervullen in sommige gevallen functies die tegengesteld zijn aan die van omega-3-vetzuren. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstekingen bevorderen, maar maken de celmembranen van de huid en vacht sterker en minder doorlaatbaar.

Vanwege de vaak antagonistische functies van Omega 3 en 6 is het belangrijk dat deze stoffen evenwichtig worden geïntroduceerd om te profiteren van hun heilzame functies. Bij het kiezen van voeding voor ons huisdier moeten we hier rekening mee houden.

Tags

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je volgende bestelling!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €59,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!